Smaka Sverige
Soppa med kantareller

Foto: Astrakan

Publicerades 29 mars 2017

Svensk gastronomi­turism ska lyftas

Jordbruksverket utlyser 20 miljoner kronor till projekt som främjar svensk måltidsexport eller ”gastronomiturism”, det vill säga att svensk mat och dryck ska vara en anledning för besökare att resa till Sverige.

Syftet är att utveckla näringslivet regionalt inom mat-, dryck- och måltidsupplevelser för att skapa en attraktiv svensk landsbygd med ökat antal arbetstillfällen. Det kan handla om:

  • Destinations- och regionutveckling för ökad exportmognad inom mat-, dryck- och måltidsupplevelser
  • Produktutveckling och paketering av mat-, dryck- och måltidsupplevelser
  • Kunskapsspridning om svensk matkultur, trender och omvärlden
  • Internationell kommunikation om måltidsupplevelser i Sverige

–Vi har så mycket att vara stolta över inom svensk gastronomi och svenska måltidsupplevelser idag. Självklart vill vi dela med oss av det som finns att erbjuda till våra internationella gäster. Med hjälp av denna utlysning hoppas vi dessutom kunna skapa ännu fler mötesplatser och intressanta besöksmål där våra besökare får uppleva de svenska smakerna, säger Camilla Bender Larson, Jordbruksverket.

Till denna utlysning finns även möjlighet att söka stöd för investeringar som hör samman med projekt för måltidsexport. Det kan vara investeringar för utveckling av exempelvis matkompetenscentrum, matmuseum eller andra kulturmiljöer med gastronomiska inslag.

Projektförslag välkomnas till och med den 1 september 2017.

Mer information

Pilot- och samarbetsprojekt för främjande av svensk måltidsexportlänk till annan webbplats

Investeringar för utveckling av kulturmiljöer med gastronomiska inslaglänk till annan webbplats


Kommentarer
Lämna en kommentar
Lämna en kommentar