Smaka Sverige

Förpackningar

Bregottpaket med smörkniv från år 1994. Foto: Mats Sandelin/TT

Kategori

Litteratur om produktionsmetoder och recept









Det finns gott om litteratur i arkiv och på museer som handlar om äldre produktionsmetoder i hemmet, men även vetenskapliga texter där man kan följa livsmedelsindustrins framsteg genom tiden.

Kunskap om gamla svenska produktionsmetoder kan vara relevant för dagens matproducenter, och bidra till en ökad förståelse för varför dagens produkter ser ut och smakar som de gör.

För att lära sig mer om förpackningar och dess historia kan man vända sig till de olika källor som listas nedan.

Conradsson, B. 1977. Sillburkar & tvålkartonger: om våra förpackningar och deras historia. Stockholm: Nordiska museet.

Torell, Ulrika, Qvarsell, Roger, Lee, Jenny (red.) 2010. Burkar, påsar och paket. Förpackningarnas historia i vardagens konsumtionskulturer. Stockholm: Nordiska museets förlag. ISBN: 978 91 7108 539 9

Skribent

Håkan Jönsson, etnolog vid Lunds Universitet

Paulina Rytkönen, docent i ekonomisk historia vid Södertörns högskola

Uppdaterad 21 januari 2015