Smaka Sverige

Frukt, grönsaker och rotfrukter

En korg med rotfrukter av olika slag. Morötter, palsternackor, rödbetor, gulbetor, rotselleri, jordärtskockor och palsternackor. Foto: Leif R Jansson/TT

Kategori

Litteratur om produktionsmetoder och recept









Frukt, grönsaker och rotfrukter har länge utgjort en viktig del i den svenska kosten. Det finns gott om litteratur i arkiv och på museer som handlar om äldre produktionsmetoder i hemmet, men även vetenskapliga texter där man kan följa livsmedelsindustrins framsteg genom tiden.

Kunskap om gamla svenska produktionsmetoder kan vara relevant för dagens matproducenter, och bidra till en ökad förståelse för varför dagens produkter ser ut och smakar som de gör.

För att lära sig mer om frukt, grönsaker, rotfrukter och dess historia i det svenska hemmet kan man vända sig till de olika källor som listas nedan.

Ahokas, Hannu. 2004. ‘On the evolution, spread and names of rutabaga’, Interdisciplinary Biology, Agriculture, Linguistics and Antiquities, Nr, 1, s. 132.

Berg, G. 1934. Potatisen och rovan. Ur den vegetabila allmogekostens historia i Sverige. Stockholm.

Bergmark, Matts. 1963. Tistron och tränjon: om smakliga frukter. Stockholm: Natur och kultur.

Armfeldt Hansell, Örjan. 1969. Mormors sylt och farmors saft: bär- och fruktrecept ur gamla kokböcker. Stockholm: Norstedt.

Hovberg Eva, Lindberg, Ulla och Heggenhougen, June. 1989. Grönsaker och rotfrukter. Malmö: Richter.

Nilsson Ernst. 1939. Baljväxter, gurkor och tomater, Stockholm: Nord. Rotogravyr. Serie: Allmän svensk trädgårdstidnings handböcker.

Nilsson, Ingar, 2007 Rabarber. Stockholm: Natur & Kultur

Nygårds, Lena och Wiking Leino, Matti. 2013. Klint Karins kålrot och mor Kristins böna. SLU

Osvald, H. 1965. Potatisen: odlingshistoria och användning. Stockholm: Natur och kultur.

Rösiö, Per Jönson. 1904. Några anvisningar för odling af våra vilda mångåriga baljväxter: Ur lantmannens bok, Stockholm.

Sundquist, Ingrid. 1995. Grönsaker och rotfrukter. Lärarhandledning, Umeå, SIH – läromedel, Cop.

Sundquist, Ingrid. 1995. Grönsaker och rotfrukter. Elevbok, Umeå, SIH – läromedel, Cop.

Swahn, J-Ö. 2011. Potatisboken Bromma: Ordalaget. ISBN 9789174690132

Veteläinen, Merja (red.). 2001. Potatis i Norden, Varberg: CAL-förlaget AB.

Widén Marie. 1984. Nyttigt och gott: Om kålväxter, sädesslag, oljeväxter, ärtväxter, rotfrukter, foderväxter, gurkväxter, lökväxter, potatisväxter, bärväxter, bladgrönsaker och övriga. Helsingborg: Botaniska trädgården, Fredriksdals friluftsmuseum.

Skribent

Håkan Jönsson, etnolog vid Lunds Universitet

Paulina Rytkönen, docent i ekonomisk historia vid Södertörns högskola

Uppdaterad 21 januari 2015