Just nu har vi driftstörningar på webbplatsen. Om du upplever problem när du besöker vår webbplats kan du stänga webbläsaren och försöka igen.

Smaka Sverige

Landskapsmat och mattraditioner

Att äta julskinka är en sedan länge bevarad mattradition i Sverige. Foto: Robin Haldert/TT

Kategori

Litteratur om matkultur









För att hitta litteratur om mat i ett specifikt landskap kan du läsa artiklarna om matkultur i Götalandlänk till annan webbplats, Svealandlänk till annan webbplats och Norrlandlänk till annan webbplats. Där finns litteraturlistor för alla Sveriges landskap. Nedan listas litteratur som är allmän för matkultur i hela Sverige. Litteraturen om svensk mat och dryck fokuserar generellt på de välbärgade delarna av böndernas mat- och måltidskultur. Arbetarklassen är sällan representerad.

Halling, B. 1994. Goda Sidorna, TeleMedia.

Hovberg, Eva (red.) 1979. Mat och bak med tradition, Malmö: Richters Förlag.

Jakobsson, O (red) 1963. Svenska landskapsrätter. Ett urval. Stockholm: Generalstabens litt. anst.

Johansson, S. 1974-1986. Gammaldags mat och bak. [D. 1-4] Urshult: S. Johansson.

Linder, J. 2005. Det glömda köket, Stockholm: Albert Bonniers förlag.

Lorentz, A. 1972. Mattraditioner och landskapsrätter. Stockholm: LT.

Matboken. Framtidskök och historisk mat. Vardagsmatens tio-i-topp. 2004. Stockholm : Sveriges hembygdsförbund.

Serra, D. och Tunberg, H. 2009. En sås av ringa värde och andra medeltida recept. Malmö: A & J Books. ISBN: 978 91 977529 1 6

Skribent

Håkan Jönsson, etnolog vid Lunds Universitet

Paulina Rytkönen, docent i ekonomisk historia vid Södertörns högskola

Uppdaterad 21 januari 2015