Smaka Sverige

Ankarstock

Ankarstock. Foto: Odd Nygård

Kategori

Bröd

Landskap

Blekinge, Södermanland, Uppland

I produktion sedan

1700-talet





Produktbeskrivning

Ankarstock är ett mjukt surdegsbröd som bakas på rågmjöl, siktat vete- och rågmjöl, fett, mörk sirap, surdeg och salt. Brödet användes inom flottan och sedermera även inom armén (1).

Historia

Enligt August Strindberg ska ankarstock för första gången ha använts som benämning på ett bröd i en äldre brödförteckning från 1869. År 1752 infördes ankarstocken som militärt bröd och blev ett av två brödtyper som enligt Kungl. Maj:ts förordningar skulle ersätta skeppsskorporna. Ankarstocken blev ettt statusbröd då det främst var avsett för befäl. Det beslöts att varje bröd skulle väga 1,7 kg och vara två dagars brödranson åt en soldat. Bröden bakades på Kronobagerierna och recepten var strängt reglerade.

Vid krigssituationer hann Kronobageriet i Stockholm inte baka tillräckligt och då fick stadens invånare också leverera bröd. På så sätt kom recepten på brödet ut till allmänheten. Att brödet kallas ankarstock beror på att brödet hade formen av den stock som är tvärgående på ett ankare (2).

Ankarstock bakades av Kronobageriet i Karlskrona från mitten av 1700-talet till mitten av 1900-talet.

Producenter

Inom det angivna geografiska området fanns år 2014 mellan fem och tio producenter.

Brödet bakas också av några bagerier utanför det ursprungliga utbredningsområdet.

Kommentarer

Ankarstock har bakats på många ställen där flottan historiskt haft sina baser (bl.a. Göteborg) Senare även på de orter där försvaret haft exercisplatser.

Källor

  1. Ekbohrn, C.M. 1936 Förklaringar över 100,000 främmande ord namn m.m.
  2. Brödinstitutet
  3. A:son Fredberg, C.R. 1919-1924 Det gamla Göteborg. Lokalhistoriska skildringar, personalia och kulturdrag Del 2 s 546

Uppdaterad 17 april 2015

Dela