Smaka Sverige

Björksavsvin

Kategori

Drycker av växtextrakt

Landskap

Jämtland, Västman­land

I produktion sedan

1700-talet





Produktbeskrivning

Ett vin framställt av jäst björksav.

Historia

Sav är näringsvätska som finns i träd och innehåller främst vatten och olika sockerarter. Vissa mineraler och eventuellt antioxidanta ämnen kan förekomma. Björksav anses till exempel vara god och nyttig att dricka.

Tappning av björksav är en gammal svensk tradition som kom att bli vanlig under 1700- och 1800-talet, men förekommer fortfarande i liten skala. Även i Finland, de östeuropeiska länderna och i de flesta övriga länder där björken är vanlig, förekommer savtappning i mer eller mindre stor skala. Björksaven var förr ett viktigt vitamintillskott under vårvintern. Även boskapen brukade få björksav att dricka (1).

Producenter

År 2014 producerades björksavsvin av två producenter.

Kommentarer

Björksavsdrycker förekommer också i Finland.

Källor

  1. Wikipedia

Uppdaterad 17 april 2015