Smaka Sverige

Blodkorv

Kategori

Kött

Landskap

Skåne, Småland

I produktion sedan

År 1538





Produktbeskrivning

Blodkorv görs av blod från nöt och gris, isterflott, vetemjöl, lök och salt. Den innehåller mycket järn (1).

I Sápmi tillverkas blodkorven av renblod som ska ha en starkare smak än gris och nötblod.

Historia

Blodkorv är den äldsta kända korvvarianten. Det första skriftliga omnämnandet av blodkorv är från år 1538 (2).

Blod omgavs förr i tiden av mycket mystik och vidskepelse. Man ansåg att livskraften fanns i blodet och vid grisslakten fick inte ordet blod nämnas, istället sa man svetten eller röen. Blodet som samlades upp skulle vispas för att förhindra koagulering och det skulle göras av en kvinna. Hon fick inte vara gravid eftersom man ansåg att det kunde skada fostret.

Kokningen av blodkorven omgavs också av olika riter för att förhindra att skinnet sprack. Bland annat kunde djurets mjälte koka med, den kallades då förpölsefrälsare eller korvhållare. Korven kunde också stötas mot spismuren eller så kunde en särskild korvabön eller pölsebön läsas. Bönen var knappast av religiös karaktär utan symboliserade snarare de ”runda” ordens kraft att fördriva ont.

Producenter

År 2014 fanns mellan fem och tio producenter av blodkorv i Halland, Skåne och Småland. 

Källor

  1. Swahn, J.-Ö. Stora Matlexikonet
  2. SAOB

Uppdaterad 17 april 2015