Smaka Sverige

Cederpepparkakor

Kategori

Bröd

Landskap

Medelpad

I produktion sedan

1500-talet





Produktbeskrivning

Innehåller: vetemjöl, socker, veg. fett, sirap, cedroolja, ingefära, bikarbonat. Näringsdeklaration per 100 g:

  • Energi 1900 kJ/460 kcal
  • Protein 5,5 g
  • Kolhydrater 72 g
  • Fett 16 g

Historia

Att äta pepparkakor är en gammal tradition. De första pepparkakor importerades till Sverige under 1500-talet. Så småningom började pepparkakorna bakas i hela landet .

Tyvärr finns inga beskrivningar av hur de äldsta pepparkakorna tillverkades. Först på 1700-talet blir vår kunskap rikare genom kokbokslitteraturen. I Kajsa Wargs "Hjelpreda i hushållningen för unga fruentimber" utgiven år 1755, finns ett recept på små pepparkakor.

Kronans cederpepparkakor bakas efter recept från 1920-talet. Tillverkningen är hantverksmässig enligt gammal tradition.

Producenter

År 2014 fanns en producent av cederpepparkakor i det angivna området.

Uppdaterad 17 april 2015