Smaka Sverige

Fiskbullar

Fiskbullar. Foto: Odd Nygård

Kategori

Fisk

Landskap

Bohuslän

I produktion sedan

År 1844





Produktbeskrivning

Fiskbullar är kokt fiskfärs. Fisken är utdrygad med mjölk och potatismjöl, och sjuden i buljong eller saltvatten.

I fiskbullar på burk används ibland smakförstärkare som dextros, en sockerart, eller mononatriumglutamat (1).

Historia

I Bohuslän har fiskberedningsindustrin lång historia. Produktionen är i huvudsak inriktad på halv- och helförädlade produkter. En av de helförädlade produkterna är fiskbullar (2). Produktionen kan spåras till 1930-talet (3).

Fiskbullar finns omnämnda år 1844 (4) och ett recept finns i Iduns Kokbok år 1911.

Producenter

År 2014 fanns en producent av fiskbullar.

Kommentarer

Det äts en burk fiskbullar var femte sekund i landet ”Brunsås” (5).

Abba fiskbullar är MSC-märkta (6).

Källor

  1. ICAKuriren http://www.icakuriren.se/Test-Rad/Smaktest/test-Fiskbullar/länk till annan webbplats
  2. Länsstyrelsen Västra Götaland
  3. 1900-talet runt husknuten VG-region
  4. Wacklin, S. 1844-45Hundrade minnen från Österbotten. 1-3.Sthm
  5. Aftonbladet 2011-10-23
  6. Marine Stewardship Council

Uppdaterad 13 januari 2015

Dela