Smaka Sverige

Gahkku - Samiskt hällbröd

Tunnbröd

Foto: Justem Johnsson Scandinav Bildbyrå

Kategori

Bröd

Landskap

Lappland







Produktbeskrivning

Gahkku, eller gahkko, är ett samiskt osyrat hällbröd, glödkaka eller ”kakbröd”.

Gahkkun gräddades förr ursprungligen på en stekhäll eller en stekpanna över öppen eld och var en viktig del av måltiden som åts med sovel och kött (1).

Historia

Kakbrödet har flera hundra år gamla anor, och har tre traditionella skepnader. Polarkakor i norr, Hönökakor längs västkusten och Samernas Gahkku. Läs mer om flera olika typer av hällbröd.

Gahkku betyder, ordagrant, bröd. Eftersom samerna var ett nomadfolk hade de ingen möjlighet att odla spannmål. Däremot var bland annat renfällar fina handelsvaror som kunde bytas mot vetemjöl söderifrån (1) (2).

Samisk matkultur

På våra sidor hittar du en literaturförteckning om samisk matkultur.

Källor

  1. Samiskt mat & kompetenscentrumlänk till annan webbplats
  2. Brödinstitutet

Uppdaterad 16 november 2018

Dela

Taggar