Smaka Sverige

Gammelost

Gammelost. Foto: Odd Nygård

Kategori

Ost

Landskap

Hälsingland, Jämtland, Ångermanland

I produktion sedan

1700-talet





Produktbeskrivning

Gammelost tillverkas av skummjölk. Mjölken får stå varmt så att den surnar. Därefter kokas den så att ostmassan skiljs från vasslan. Ostmassan separeras från vasslan i en silduk placerad i botten på ett ostkar. Ostkar och ostmassa får stå varmt i några veckor tills dess att osten mognat (1).

Historia

Gammelost framställdes redan under vikingatiden.

Från Hälsingland omnämns Gammelost i skriftliga källor från 1700-talet (2).

Trots namnet lagras osten bara några veckor. 

Gammelosten uppges vara mejeriprodukternas motsvarighet till surströmming. För den som tycker om osten är det en läckerhet (3).

Producenter

År 2014 fanns en producent av gammelost i Jämtland.

Kommentarer

Gammelost (Gamalost) är en typisk norsk delikatess.

Källor

  1. Anundsjö hembygdsförening http://www.hembygd.se/anundsjo-hembygdsforening/recept/länk till annan webbplats
  2. Broman, Olof Joh. Glysisvallur och öfriga skrifter rörande Helsingland. Utg. af Gestrike-Helsinge nation i Upsala genom Karl A. Haegermarck och Anders Grape . 1-3. Ups. 1911-54.
  3. Anundsjö hembygdsförening http://www.hembygd.se/anundsjo-hembygdsforening/recept/länk till annan webbplats

Uppdaterad 17 april 2015

Dela

Taggar