Smaka Sverige

Gorån

Kategori

Bröd

Landskap

Gotland, Östergötland, Småland

I produktion sedan

1600-talet





Produktbeskrivning

Tunna våffelliknande kakor eller rån av smör, ägg, vetemjöl, socker och mjölk. Kakorna gräddas mellan på insidan flata, ornerade rånjärn.

Rånen äts platta, men kan även rullas eller formas till strutar. Rånen har spridits till olika regioner i Sverige och har oftast varit del av högtids- eller jultraditioner.

Historia

Kakorna är kända sedan 1600-talet. Godrån finns nämnda i en skrift från år 1661: "ett slags finare, tunn och flat, i allmänhet rektangulär, voffelliknande, torr kaka" (1).

I en uppteckning från Småland 1931 beskrivs bakning av rån till högtider. (2)

”Gemena tun-Rån. Man tager til siu stop miölk fem stycken Ägg (osv)” (Recept från år 1730).

Källor

  1. Svenska Akademiens Ordbok, SAOB (1929)
  2. Institut för språk och folkminnen - Matkult.selänk till annan webbplats

Uppdaterad 12 september 2018

Dela

Taggar