Smaka Sverige

Hackkorv

Hackkorv. Foto: Torbjörn Andersson/Hemgården chark

Kategori

Kött

Landskap

Blekinge, Småland, Södermanland, Värmland

I produktion sedan

År 1633





Produktbeskrivning

Hackkorv är en orökt inälvskorv, gjord av till exempel nöthjärta, nötlunga, svinlever och kryddor, Korven innehåller ibland även korngryn (1).

Historia

Hackkorv omnämns första gången år 1633 (2).

Hackkorv är en kvarleva från det gamla bondköket. Korven är fettsnål och innehåller betydande andel inälvsmat. Korven är därmed rik på mineraler och vitaminer. Recepten varierar och korven tillverkas både med och utan inblandning av korngryn.

Många landskap uppger sig vara den geografiska plats där traditionen att tillverka hackkorv uppstod. Så kan man t.ex. läsa att hackkorv är en genuint värmländsk korv. Samtidigt anses hackekorven vara ett stycke sörmländsk kulturhistoria. 

Producenter

År 2014 fanns cirka fem producenter av hackkorv inom det angivna geografiska området. Korven produceras också av enstaka producenter utan för detta område.

Källor

  1. Jens Linder 18/2 2010 DN
  2. SAOB

Uppdaterad 14 januari 2015