Smaka Sverige

Hälsinge färskost

Kategori

Ost

Landskap

Hälsingland







Produktbeskrivning

Hälsinge färskost är en vit saltost gjord på getmjölk. Osten kan också göras på komjölk. Den är ganska mild.

Hälsinge färskost är en kylvara.

Historia

Hälsinge färskost är en halvmjuk löpeost av obehandlad/behandlad komjölk eller helmjölk av get. Osten är osyrad eller mycket svagt syrad och räknas därför som en kylvara, den har en kort hållbarhetstid och ska märkas med bäst före-dag. Av tradition har denna ost ätits färsk på fäbodarna.

Detta praktiseras framförallt i Gästrikland/Hälsingland och osten kallas oftast bara färskost. Lagrings- och mognadstid är mindre än 60 dagar (1).

Producenter

År 2014 fanns tre producenter i Hälsingland.

Källor

  1. Riskbedömning och kritiska synpunkter vid framställningen av fäbodprodukter. Bilaga 6 Eldrimner 2013.

Uppdaterad 13 januari 2015

Dela

Taggar