Smaka Sverige

Hemost

Kategori

Ost

Landskap

Småland, Östergötland

I produktion sedan

År 1964





Produktbeskrivning

Hemost är en ost av typen hushållsost.

Innehållsdeklaration: Lågpastöriserad mjölk, ostlöpe, syrningskultur, koksalt, konserveringsmedel.

Näringsvärde/100 g:

  • Energi 1711 kj/400 kcal
  • Protein 21 g
  • Fett 34 g
  • Kolhydrater 5 g
  • Kalcium, 620 mg

Historia

Hemost började tillverkas vid dåvarande Vrigstad-Nydala Mejeriförening år 1964. Den blev snart populär under namnet Småländsk Lantost. Efterfrågan ökade och 1969 tillverkades ca 300 ostar per dag. Den 30 juni samma år upphörde driften vid mejeriet som övertogs av nuvarande Arla Foods.

I och med att mejeriet i Vrigstad upphörde var också lantosten borta, hos Arla fanns inget intresse att fortsätta tillverkningen av den populära osten. Det dröjde till år 1982 innan osttillverkningen kom igång igen nu under namnet Hemost. Detta är det vanliga namnet på denna ost i Småland och kommer från den tid då man tillverkade den egna osten på gården.

Osten tillverkas av mjölk som kommer från gårdarna kring Vrigstad. Efter pastörisering av mjölken tillverkas osten efter ett gammalt recept. Därav den speciella smak och konsistens som utmärker den småländska hemosten.

Producenter

År 2014 fanns två producenter av hemost.

Uppdaterad 13 januari 2015

Dela

Taggar