Smaka Sverige

Hönökaka

Hönökaka. Foto: Åkes Äkta Hönökakor AB

Kategori

Bröd

Landskap

Bohuslän







Produktbeskrivning

Hönökakor är ljusa, mjuka och tunna brödkakor som bakas på vete- eller rågmjöl, jäst, vatten och salt. Kakorna kan naggas för att få en jämnare yta vid gräddningen (1).

Historia

Hönökaka är ett klassiskt hällbröd som bakades över öppen eld.

Kakbrödet har flera hundra år gamla anor, och har tre traditionella skepnader. I Norrland bakades kakbröd av typen Polarkaka medan västkustborna knådade fram Hönökakor. Samerna har också en variant av brödet, gahkkun.

Västkustens kakbröd har sina rötter i fiskesamhällena. Hönökakan, från ön Hönö som var Göteborgs största fiskehamn, är den kanske mest kända och spelade en viktig roll för fiskarna. Det platta brödet var både lätt att förvara och att äta under fisketurerna på havet. För att spara pengar hade så gott som varje hushåll en egen bakugn där brödkakorna, som kunde bakas på både råg och vete, gräddades över öppen eld (2).

Producenter

År 2014 fanns två producenter av Hönökaka.

Källor

  1. Brödinstitutet
  2. Brödinstitutet

Uppdaterad 12 september 2018