Smaka Sverige

Kött från Linderödssvin

Kålrotspuré med stekt fläsksida av Linderödsgris. Foto: Anders Wiklund

Kategori

Kött

Landskap

Skåne







Produktbeskrivning

Kött från Linderödssvinet

Historia

Linderödssvinet är den enda kvarvarande svenska lantrasen av gris. Färgen är svartbrokig på vit/grå eller brun bottenfärg. Färgerna variera mellan olika djur. Linderödssvinet har vinterpäls och trivs att gå ute året om. Det växer betydligt långsammare än dagens tamsvin, är lugnt, tåligt och sällskapligt. De svarar inte an på kraftfoder och kan gå ute hela året. Linderödaren ger ett mycket gott kött, med utvecklad smak, saftigare, mörkare och mörare, än det vi får av dagens vita tamsvin (1).

Linderödssvinet är härstammar från Linderödsåsen i Skåne. År 1952 fördes de brokiga grisarna till Skånes djurpark. Besättningen kompletterades med ett djur från Hallandsåsen.

Liderödssvinet har under lång tid anpassat sig till vårt klimat. Det är tåligt och vistas ute om vintern då det får en kraftig ragg som skydd mot kyla. Linderödssvinet är brokigt men variationen är stor, från övervägande vit till nästan helt brun.

Producenter

År 2014 fanns det ett antal uppfödare av linderödssvin i Skåne.

Kommentarer

Linderödssvinet är upptaget i Slow Foods Smakernas Ark.

Källor

  1. Slow Food Skåne

Uppdaterad 13 januari 2015

Dela

Taggar