Smaka Sverige

Lökkorv

Kategori

Kött

Landskap

Halland, Skåne, Småland

I produktion sedan

År 1896





Produktbeskrivning

Lökkorv är en lättrökt påläggskorv av typen medvurst gjord på en gris och nötkött, späck, lök, potatis, socker och kryddor. Korven är fast och har en grov struktur med tydliga bitar av kött, lök och fett (1).

Historia

Lökkorven är en korvtyp med tydliga tyska influenser. I Tyskland är Zwiebelmettwurst en mycket populär typ av korv. I Sverige har traditionen att tillverka lökkorv en tydlig koppling till de södra landskapen.

Korvtypens nämns första gången i skrift år 1896.

Producenter

I Halland fanns år 2014 cirka fem producenter av lökkorv. I Skåne fanns också fem producenter och i Småland ytterligare fyra.

Korven produceras även av ett par tillverkare utanför det angivna geografiska området.

Källor

  1. Linder, J. Matminnen, Halländsk lökkorv i våra hjärtan. Taffel.se

Uppdaterad 14 januari 2015