Smaka Sverige

Ostron

Ostron. Foto: Mikael Almse

Kategori

Fisk

Landskap


I produktion sedan

1600-talet





Produktbeskrivning

Ostrea edulis finns i Svarta havet, Medelhavet och utefter Atlantkusten från Spanien till Trondheim i Norge. Längre norrut är vattentemperaturen för låg.

Vattnets temperatur och salthalt är avgörande för kvalitén. Kallt vatten gör det svårare för parasiter.

Historia

Fiske av ostron finns beskrivet under 1600-talet då rådmannen Anders Kock hade ensamrätt till fisket mot att han levereade ostron till hovet. År 1698 blev fisket fritt.

Sedan år 1945 har det landats varierande mängder ostron. Från toppåret 1964 (810 000 ostron) till bottenåret 1945 (10 000 ostron).

Ostronen ägs av vattenägaren ut till 200 meter från strandlinjen. Ostron kan plockas utan tillstånd endast vid de statligt ägda kronoholmarna.

Idag är ostronfisket tillåtet året runt men fiskarna försöker själva begränsa fisket för att öka tillgången.

Ostronet måste ha en minsta diameter på sex cm för att få landas. För att nå den storleken måste odlade ostron växa i tre år innan de kan skördas.

Producenter

År 2014 fanns det ca fem producenter av ostron i det angivna området.

Kommentarer

Ostrea AB har försökt odla ostron. Företaget försattes tidigare i år (2014) i konkurs och är föremål för rekonstruktion.

Parasitangrepp och höjda vattentemperaturer gör att atlantostronet har svårt att fortplanta sig och överleva. Ostrea edulis har därför till stor del ersatts av Ostrea giga, det japanska jätteostronet, i ostronbankarna i Spanien, Frankrike och i Förenade kungadömet. Idag produceras i Europa ca 200 000 ton/år av arten Ostrea giga medan produktionen av arten Ostrea edulis motsvara ca 4 000 ton.

Uppdaterad 13 januari 2015

Dela

Taggar