Smaka Sverige

Rökt ål

Kategori

Fisk

Landskap

Skåne







Produktbeskrivning

Rökt ål

Historia

Ålen är en uppskattad delikatess utmed den skånska östkusten och även i Blekinge. Ål äts rökt, inkokt, luad, halmad, som ålasoppa mm. Ålfisket bedrivs i april-december med ryssjor, tinor och krok. Ål odlas också och är god att äta året om.

Ålen (Anguilla anguilla) har en ormlik kropp. Rygg- och analfenor bildar en sammanhängande fensöm runt om kroppens bakre del. Ålen saknar bukfenor och har mycket små fjällen som ligger insänkta i huden. Färgen skiftar under de olika utvecklingsstadierna. Honorna kan väga upp till 5 kg och bli 1,5 m långa. Hanarna är betydligt mindre och blir inte mer  än 30-50 cm långa. Ålen förekommer i nästan hela Sverige, både utefter kuster och i inlandet. Dock inte i fjällregionen eller i vissa delar av sydsvenska höglandet. Alla ålar leker i Saragassohavet. Larverna följer sedan med Golfströmmen till Europa. Vid ca 3 års ålder når de Europas kuster och kallas då glasål. Honorna går sedan upp i sött vatten medan hannarna oftast stannar kvar vid kusten. Efter 5-7 år startar hannarna vandringen till lekplatserna i Saragassohavet. Honorna måste växa ytterligare flera år innan de kan ge sig av (1). Ålen är idag rödlistad.

Producenter

År 2014 fanns det ett tiotal ålrökerier i det avgränsade geografiska området.

Ål röks också på andra platser i Sverige bl.a. längs smålandskusten

Källor

  1. Svensk Fisk

Uppdaterad 14 januari 2015