Smaka Sverige

Runt hålat knäckebröd

Runt hålat knäckebröd. Foto: Fredrik Persson

Kategori

Bröd

Landskap

Dalarna, Uppland, Värmland

I produktion sedan

1900-talet





Film - Gastronomiskt samtal om runt hålat knäckebröd 

Produktbeskrivning

Runda torkade kakor bakat på fullkornsmjöl av råg, jäst, salt och vatten. Brödet är kavlat och naggat. Det finns två olika typer av knäckebröd. Dels det varmbakade, som skall jäsa två gånger och som är den absolut vanligaste varianten i Sverige. Dels det kallbakade, som bakas utan jäst och som är mycket sprödare i sin konsistens (1).

Historia

Knäckebröd eller hårt bröd kallas också spisbröd eftersom det bakades i den vedeldade spisen.

Redan under tidig medeltid bakades i Sverige knäckebröd av råg, som då var det dominerande sädesslaget. I stora delar av Sverige var man beroende av vattenkraft för att mala säden till mjöl. Under våren och hösten, då vattentillgången var stor passade man på att mala stora mängder mjöl. Mjöl som lagrades förstördes lätt av kvalster och mjölbaggar och därför valde man ofta att så snabbt som möjligt baka bröd av mjölet. Brödet skulle tåla ett halvårs lagring eller mer.

Knäckebrödet var ett förrådsbröd som bakades i runda kakor med hål, som kunde vara placerat i mitten eller nära ytterkanten. Hålet gjorde att brödkakorna kunde träs upp på en stång och hängas högt uppe i stugan, utom räckhåll för folk och fä.

Förrådsbrödet var från början så tjockt att man var tvungen att doppa det i mjölk eller spad för att det skulle bli tuggbart. Så småningom började man göra det tunnare, så att det lätt kunde brytas i lagom stora bitar.

Namnet knäckebröd kommer ifrån kruseknäcke som var namnet på det redskap som man använde för att kavla ut brödet med. Knäckebröd är Mellansveriges förrådsbröd (2).

Tillverkning av torrt rågbröd, så kallat spis- och knäckebröd, förekommer sedan gammalt i stor utsträckning inom Sverige, och brödet kan med rätta betecknas som landets nationalbröd. För vårt land är detta bröd utan gensägelse mycket lämpligt, dels på grund av dess hållbarhet och dels därför att den viktigaste ingrediensen, som däri ingår, sammalet rågmjöl, kan fås inom landet (3).

Vid mitten av 1900-talet bakades knäckebröd av ca 20 större producenter. Idag finns endas två av dessa kvar (4).

Källor

  1. Brödinstitutet
  2. Brödinstitutet
  3. Näringslivets utveckling i Sverige under åren 1859-1929, 1929
  4. Svensk industrikalender

Uppdaterad 26 januari 2015