Smaka Sverige

Saffrans­pannkaka

Saffranspannkaka liknar en gul ostkaka. Foto: Leif R Jansson/TT

Kategori

Bröd

Landskap

Gotland







Produktbeskrivning

Saffranspannkaka eller Gotlandspannkaka är en gotländsk delikatess som bakas i ugn. Den ser ut som en mycket gul ostkaka. Ingredienserna är grötris, grädde, mjölk, honung, ägg, hackad mandel och saffran. Kakan äts ljummen eller kall och serveras enligt tradition med salmbärssylt och vispgrädde.

Historia

Under medeltiden, när Visby var en del av Hansan, var staden Östersjöns handelsnav. Hit skeppades många kryddor. Många av dem tycker vi är exotiska även idag, bland dem saffran, som tydligen föll gotlänningarna på läppen (1). Saffran blev en gotländsk angelägenhet redan på 1100-talet.

Sedan år 2009 har saffran börjat odlas och skördas i mindre mängder på ön, något som är unikt i Sverige.

Producenter

År 2014 fanns det ca fem producenter av saffranspannkaka på Gotland.

Källor

  1. Rose-Marie Klassonlänk till annan webbplats

Uppdaterad 13 januari 2015