Smaka Sverige

Skrädmjöl

Kategori

Spannmål

Landskap

Värmland

I produktion sedan

1600-talet





Produktbeskrivning

Skrädmjöl (även skråmjöl) är ett mjöl som görs på rostade havrekärnor.

Historia

Skrädmjöl mals av rostad havre till ett aromatiskt mjöl med smak av mandel. Det är rikt på proteiner, fibrer, vitaminer, mineraler. Havre anses som vårt mest näringsrika sädesslag. Det rostade havremjölet har ett stort användningsområde förutom nävgröten som speciellt är populär i Värmland sen långa tider tillbaka.

Kunskapen om skrädmjöl kom till Sverige på 1600-talet med finländska nybyggare. I Värmland har skrädmjöl fortfarande en stark tradition. För några decennier sen fanns där ett tiotal skrädmjölskvarnar, men idag finns bara Stöpafors Kvarn kvar.

Selma Lagerlöf var "stor" på skrädmjöl. Mårbacka Havrekraft såldes runt om i Sverige och ett tag på export till Amerika. Det skapade sysselsättning för gårdens och bygdens folk. Selma själv sägs ha börjat varje morgon med en tallrik skrädmjölsvälling prydd av gräddrosor (1).

Producenter

År 2016 fanns det två producenter av skrädmjöl i Värmland.

Källor

  1. http://www.valtersten.se/verksamheten/skr%C3%A4dmj%C3%B6l-11845759länk till annan webbplats

Uppdaterad 7 augusti 2017