Smaka Sverige

Smulost

Smulost. Foto: Ingela Ruthström

Kategori

Mejeri

Landskap

Västerbotten







Produktbeskrivning

Smulost är småpipig hård ost framställd av rester av en ostmassa som före formningen söndersmulas så att luft kommer in mellan kornen; äv. allmännare, dels om ost som lätt smular sig, dels om storpipig ost som genom inblandning av smulig ostmassa blivit ställvis småpipig. Tiockmiölksosten (blir) omycket skör ... och smolas bort; och kallas therföre och Smolost. BROMAN Glys. 3. 211 (c. 1730). Läggas smulor till en redan upptagen ost, uppstår lätt s k. smulost. LAHT 1914, s. 506. 2SvUppslB 22: 52(1952).

Historia

Tillverkning av Fatost finns nämnd i uppteckningar från Västernorrland och nämnt i boken ”Hemma i Jokkmokk” (1).

Producenter

År 2014 fanns en producent av smulost i Västerbotten.

Källor

  1. Agrell, A. 1896 s. 289

Uppdaterad 13 januari 2015