Smaka Sverige

Södertälje­kringla

Kategori

Bröd

Landskap

Södermanland

I produktion sedan

1600-talet





Produktbeskrivning

Kringlor är ett slags mer eller mindre ringformat bakverk av vetemjöl, numera vanligen förfärdigat så att en sträng av deg läggs i en båge, varefter de båda ändarna, den ena över den andra, böjs in mot och fram till bågen.

Södertäljekringlor har en karaktäristisk trekantig form och flätning. Kringlorna bakas av vetemjöl, ägg, socker, smör, mjölk och jäst.

Historia

Kringla är ursprungligen ett isländskt ord som betyder ring. Mycket av det som idag kallas för ringar benämndes förr som kringlor.

Traditionen att baka kringlor är flera hundra år gammal. På 1400-talet bakades det kringlor i Stockholm och Malmö (1).

Södertäljekringlor såldes i Stockholm på 1600-talet. Bakverket var känt i Finland och i Norrland under 1780-talet.

Under badortstiden i Södertälje (tidigt 1800-tal och framåt) ökade kommersen med kringlor. Kringlorna bakades och såldes vid järnvägsstationen och vid slussen av s.k. Kringelgummor. År 1837 var hela 26 kringelförsäljare skatteskrivna i Södertälje (2).

Det lilla Södertelje, kringlornas anspråkslösa stad”. (1839) (3).

Producenter

År 2014 fanns det två producenter av Södertäljekringlor.

Kommentarer

Kringlan är i dag en symbol/varumärke för Södertälje.

Källor

  1. Swahn, J.-Ö. 2002 Mat – Historisk Uppslagsbok Ordalaget
  2. Antalet invånare var ca 1250.
  3. AB

Uppdaterad 23 januari 2015