Smaka Sverige

Sötost/­Färskost

Kategori

Mejeri

Landskap

I produktion sedan

Kring år 1868





Produktbeskrivning

Sötost är en så kallad färskost baserad på sötmjölk. Den bereds av oskummad mjölk genom löpläggning och omedelbar inkokning (1). Genom inkokningen blir osten brun och söt.

Historia

Sötost finns omnämnd i skriften ”Några anteckningar om allmogens mjölkhushållning i Dalarna” 1914 (2), i ”Seder och bruk vid dödsfall och begravningar i västra Värmland” 1923 (3) och ”Från Tiveden vid Karlsborg” 1868 (4).

I den första skriften heter det:

”Sötosten formades i en af tunna vide-eller enspånor flätad korg, en s.k. ´ostring´ hvaraf flera storlekar funnos. De flesta torde ha rymt omkring en kanna eller något mindre.

Där uppges också bruket av sötost som kalasmat ha upphört under de senaste 25-30 åren.

Producenter

År 2014 fanns en producent av sötost i Jämtland.

Kommentarer

En produkt benämnd sötost verkar att ha tillverkats på många ställen i landet. Vad som avses med sötost har varierat mellan olika regioner.  

I Halland förekommer en produkt kallad sötost. I detta fall avses en produkt som mer liknar en ostkaka/äggost. Den görs på helmjölk, socker, vetemjöl, vaniljsocker, äggulor, ostlöpe, rågmjöl och salt.

Sötost från Strömsund (5) är en sorts ostkaka. Den görs på strösocker, vispgrädde ägg, mjölk och ostlöpe. Produkten innehåller kanel samt kardemumma. På detta tema finns flera varianter från olika landskap.

Källor

  1. Juhlin-Dannfelt, H. 1923 Lantmannens uppslagsbok
  2. Linnman, J. Fataburen
  3. Keyland, N. Fataburen
  4. Ljungström, C.J. Strödda uppgifter från Tiveden. Svenska Familje-Journalen Band VII s 182
  5. Allt om mat

Uppdaterad 23 januari 2015

Dela

Taggar