Smaka Sverige

Spickekorv

Spickekorv. Foto: Regional Mat

Kategori

Kött

Landskap

Blekinge, Skåne, Småland, Östergötland







Produktbeskrivning

Spickekorv tillverkas av fläskkött, salt, socker, lök och kryddor.

Historia

Att salta och torka är gamla metoder för att konservera livsmedel som länge varit spridd över hela landet.

Spickekorv är en gammal korvtyp läggs i saltlake under lång tid innan den slutligen hängs i långa rader för att långsamt lufttorka. Konserveringsmetoden är den samma idag som på medeltiden. Den torkade korven får en tunn saltskorpa över det röda vällagrade köttet. Inslag av pepparkorn och kryddpeppar gör spickekorven unik i världen.

Spickekorven är en salt delikatess hämtad ur den svenska mathistorien.

Producenter

År 2014 fanns det ca 10  producenter i det angivna geografiska området.

Det finns även enstaka producenter av spickekorv utanför detta område.

Uppdaterad 14 januari 2015

Dela