Smaka Sverige logotyp, länk till startsidan.

Spickekorv

Spickekorv

Spickekorv. Foto: Regional Mat.

Kategori

Kött och charkuterier

Spickekorv är en påläggskorv som saltas genom saltlag och sedan hängs upp för torkning. Detta ger korven ett tjockt yttre saltlager. Korven har anor från medeltiden med samma konserveringsmetod då som nu.

Ingredienser/innehåll

Spickekorv tillverkas av fläskkött, späck, salt, socker, lök och kryddor.

Processen

Korven läggs i saltlag i några veckor, där saltningen fungerar som konserveringsmetod. Därefter hängs den upp i tort utrymme för att lufttorka. Under torkningen tränger salt ut ur korven och bildar ett yttre saltlager utanpå korven. Inslag av pepparkorn och kryddpeppar gör spickekorven unik i världen.

Geografisk utbredning

Spickekorven är en salt delikatess hämtad ur den svenska mathistorien.

Historia

Att salta och torka är gamla metoder för att konservera livsmedel som länge varit spridd över hela landet. Korven har anor från medeltiden med samma konserveringsmetod då som nu. Spicken är ett gammalt ord för torr, saltad.

Uppdaterad