Smaka Sverige

Syltefläsk

Kategori

Kött

Landskap








Produktbeskrivning

Syltefläsk är ett i saltlake inlagt insaltat sidfläsk med salt, kryddpeppar och lagerblad.

Historia

Att göra syltefläsk är en gammal svensk tradition.

Producenter

År 2014 fanns tre producenter i Västerbotten och Norrbotten.

Kommentarer

Det finns även uppgifter om att man i Dalsland gör syltefläsk av sidfläsk, salt, vitpepparkorn, vatten, strösocker (1).

Syltefläsk nämns också i samband med gammaldags julgillen i Skåne (2). Skånskt syltefläsk kallas också pressylta. Den var framställd av kött från svinhuvuden. ”Vi få icke heller glömma att erinra om den stora syltkakan - pressyltan - hvartill man använde svinhufvudet. Allt kött och fläsk på detta pelades omsorgsfullt ifrån. Man gjorde däraf en stor kaka, på hvilken lades en tung sten som press, däraf namnet. I vanligt tal kallade man sedan denna vara för »syltefläsk».”(3)

Källor

  1. http://www.alternativ.nu/index.php?topic=48728.0länk till annan webbplats
  2. Skånskan.se 12/1 2012
  3. Johnsson, P. 1916 Hushållsbestyr i Göinge för en mansålder sedan. Fataburen

Uppdaterad 13 januari 2015

Dela

Taggar