Smaka Sverige

Tångknäcke

Kategori

Bröd

Landskap

Bohuslän

I produktion sedan

År 1984





Produktbeskrivning

Tångknäcke är knäckebröd bakat med tillsats av tångmjöl.

Tångmjölet tillsätts som smakförhöjare och för att brödet skall bli rikt på mineraler, spårämnen, aminosyror och vitaminer.

Historia

Bröd bakat på tångmjöl brukar räknas till gruppen ersättningsbröd. Till denna grupp hör också barkbrödet och ärtmjölsbrödet (1).

I Grebbestad har man bakat tångbröd sedan 1984. Tångmjölet är tillsatt i brödet för att det ska bli rikt på mineraler, spårämnen, aminosyror och vitaminer. Tångmjölet ersätter inte, men kompletterar, andra mjölsorter. Tången som används till brödet skördas i havet utanför Island, torkas skonsamt med värme från de heta källorna och mals därefter till mjöl (2). Av 10 kilo färsk tång blir det ca 1 kilo torkad mald tång.

Producenter

År 2014 fanns det en tångbrödsproducent i Bohuslän.

Källor

  1. Campbell, Å. 1950: Det svenska brödet
  2. http://www.tangknacke.se/länk till annan webbplats

Uppdaterad 13 januari 2015