Produktbeskrivning
Vålåloffen är en fyrkantig kittost gjord på komjölk, en s.k. steppost. Den är ätmogen redan efter två månaders lagring. För att kittbakterierna, som ger den milda karaktäristiska smaken, ska växa till tvättas osten med saltlake under tillverkningen.
Vålåloffen är en kittost i form av en fyrkantig limpa, loff, på dialekt.
Vikt: cirka 3 kg
Lagrad: 5-10 mån
Smak: Mild kittsmak. Hårdost. Vaxad. Fyllig arom och rund i smaken. God hållbarhet.
Historia
Vålåloffen uppfanns vid Undersåkers mejeri som ingick i dåvarande Jämtlands mejeriförening vilken senare uppgick i Nedre Norrlands Producentförening (NNP). Osten kom ut på marknaden år 1954, men slutade tillverkas år 1979 i samband med att mejeriet i Östersund anpassades till moderna tiders krav på rationalitet. Moderniseringen av mejeribranschen innebar dödsstöten för de ostar som krävde långsammare hantverksmässig hantering och dessa fasades ut till förmån för mer storskaligt producerade ostar. (1) (2).
Osten var en verklig storsäljare. Av de 17 olika sorters ost som tillverkades i Jämtland år 1963 stod Vålåloffen för ca 30 % (drygt 1 milj kg)(3).
Den på sin tid mycket populära osten Vålåloffen har numera återskapats.
Producenter
År 2014 fanns det en producent av Vålåloffen.
Kommentarer
En ansökan om skyddad ursprungsbeteckning togs fram i början av 2000-talet. Ansökan blev aldrig inlämnad till EU.
Ostsyndikat Jämtland ekonomisk förening bildades för att kontrollera och se till att Vålåloffen tillverkades enligt produktspecifikationen.