Smaka Sverige

Sockerärtor. Foto: Jordbruksverket/Shutterstock

Resultat sockerärtor

Resultaten baseras på sensorisk bedömning av 5 sorter av sockerärtor och 1 haricot verts. Av sockerärtorna är 4 st gamla sorter alternativt lantsorter.

Smakkarta

Jons släpärt och Norrlands express är båda gamla sorter och kommer från Värmland (Jons släpärt) respektive Danmark. Jons släpärt är egentligen en gråärt. Svartbjörsbyn är en lantsort från Norrbotten medan Boaryd har odlats i flera generationer och kommer från Småland. Den femte sorten är Findus sockerärtor, också Haricots verts är av märket Findus och inköpta i butik.

Metoden som användes var Repertory Grid Method. På bilden kan man se hur de olika sorterna skiljer sig från varandra och vilka sensoriska egenskaper som karakteriserar respektive sort. Bilden är övergripande och kan läsas som en karta, d.v.s. prover och egenskaper som ligger nära varandra påminner om varandra. 

Olika dimensioner

I bildens första dimension, längs den vågräta axeln kan man se de gamla sorterna Jons släpärt och Norrlands express och lantsorten Svartbjörsbyn till vänster i diagrammet. De upplevs vara sega, trådiga, mjuka och vattniga i konsistensen. Smaken är syrlig, besk och gräsig. De prover som ligger till höger i bilden är Findus Sockerärtor, Boaryd och Findus haricots verte. Det är sorter som är knapriga och krispiga, de är söta och har hög doftintensitet.

I bildens andra dimension, längs den lodräta linjen kan man se de prover som varierar från att ha en tydlig doft av jord till att inte ha det. I den övre delen av bilden finns Jons släpärt och Findus haricot verts, båda sorterna har mycket hög doftintensitet av jord medan Boaryd, Norrlands express och Svarbjörsbyn har låg doftintensitet av jord. 

Här kan du ta del av den sensoriska beskrivningen för respektive sockerärta.PDF

Beskrivande ord

Sockerärtor

Kommentarer

Resultaten visar att de gamla sorterna och lantsorten verkligen skiljer sig från den mer moderna sockerärtan från Findus. För de gamla sorterna och lantsorten vågar vi säga att de karakteriseras av sensoriska egenskaper som kanske inte upplevs som positiva. Genom utveckling av sorter har man skapat sockerärtor som är både krispiga och söta. Dock finns det gamla sorter som karakteriseras av de mer positiva egenskaperna, t.ex. sorten Boaryd som också i andra texter beskrivs som söt och saftig. Å andra sidan kan det vara värdefullt att uppmärksamma de äldre sorterna och använda dem i matlagning tillsammans med andra ingredienser alternativt arbeta med tillagningsmetoder som kan gynna råvaran. En fördel med den gamla sorten Jons släpärt är att det egentligen är en gråärt men där baljorna kan ätas som sockerärtor.

Skribent

Åsa Öström, professor i måltidskunskap med inriktning sensorik.
Restaurang- och hotellhögskolan vid Örebro universitet

Magnus Westling, universitetsadjunkt, Restaurang- och hotellhögskolan vid Örebro universitet.

Uppdaterad 30 januari 2015

Lämna en kommentar
Lämna en kommentar