Smaka Sverige

Gräslök kunde ibland få lite hjälp på traven genom röjningar och skydd från djur. Foto: Fredrik Sandberg/TT

Vilda växter till mat

Förutom frukt och bär finns det många andra vilda växter som har använts till mat. De vilda växterna har också utnyttjats som foder till djuren.

Köksväxtodlingen förekom under medeltid främst i städerna och därefter främst bland de mer förmögna. Det betyder för den delen inte att landsbygdens befolkning inte åt vegetabilier. Ofta åt man av det som fanns i omgivningen. En del växter kunde också få lite hjälp på traven genom röjningar och skydd från djur. Några arter har tidvis även odlats vilket gäller för kajp (skogslök), ramslök, gräslök, kirskål, ängssyra, råglosta, lungört (Gode Henriks målla) och kvanne.

Vi har också ätit en stor mängd vildplockade frukter och bär. Däremot har traditionen att äta svamp inte varit vanlig.

Källor

  • Holmberg, Pelle och Marie-Louise Eklöf, 2007. Vanliga vilda växter till mat, krydda, hälso- och kroppsvård.
  • Tunón, Håkan, Börge Pettersson och Mattias Iwarsson, 2006. Människan och floran. Etnobiologi i Sverige 2.

Uppdaterad 20 januari 2015

Lämna en kommentar
Lämna en kommentar