Smaka Sverige

Blodpäron

Blodpäron. Foto: Hans Lundberg

Kategori

Frukt, bär och nötter

Mognadstid

September. Har kort hållbarhet

I produktion sedan

1500-talet





Frukten är vanligen liten, kort, päronformig och något ojämn i formen. Skalet är slätt, till färgen brunrött med en mörkröd ton på solsidan. Fruktköttet är rött med blodröd saft, något smältande och med egendomliga karaktäristisk smak. ’Blodpäron’ har främst använts till bordsfrukt, men har som sådan inte ansetts vara förstklassig.

Ursprung

’Blodpäron’ anses ha odlats i Tyskland och Frankrike redan under 1500- och 1600-talen. I Sverige förekom enstaka träd i slutet av 1800-talet, då sorten även salufördes av Uppsala trädskolor. Den har aldrig varit vanlig i svenska trädgårdar utan setts som ett kuriosum.

Odlingsområden

Odlingsområde I-III.

Sensorik

Enligt smaktestet som genomförtslänk till annan webbplats är päronet en frukt med hög smakintensitet och tydlig beska och syrlighet. Konsistensen är torr och kornig/grynig. Viss doft av jäst.

Uppdaterad 17 april 2015