Smaka Sverige

Clara Frijs

Clara Frijs-päron. Foto: Hans Lundberg

Kategori

Frukt, bär och nötter

Mognadstid

Slutet av september. Har kort hållbarhet

I produktion sedan

År 1858





Frukten är medelstor, till formen klumpigt eller rundat konisk. Skalet är glatt, tunt, med skinande gräsgrön grundfärg som vid mognaden övergår i citrongult. Täckfärg saknas vanligen. Fruktköttet är vitt, något löst, saftigt, behagligt sött, smältande och svagt aromatiskt. Används som bords- och hushållsfrukt.

Ursprung

Sorten är funnen av hovjägmästare Carlsen vid Stensved i Danmark och namngiven efter dennes hustru. Utställd och beskriven 1858. ’Clara Frijs’ blev under 1900-talet en viktig handelssort i Norden, och odlas ännu i svenska fruktodlingar.

Odlingsområden

Odlingsområde I-III.

Sensorik

Enligt smaktestet som genomförtslänk till annan webbplats är Clara Frijs ett saftigt och sött päron med doft av honung och citrus. Konsistensen är både krispig och hård.

Uppdaterad 17 april 2015