Smaka Sverige logotyp, länk till startsidan.

Grännapäron

Grännapäron i en skål

Grännapäron. Foto: Per E Ljung/Jordbruksverket

Kategori

Frukt, bär och svamp

Landskap

Småland

Grännapäron eller Gränna Rödpäron är en mycket gammal päronsort som i Sverige odlas i trakten av Gränna.

Grännapäron är ett vackert medelstort päron med grön grundfärg och rödbrun täckfärg. Köttet är sött, lite grynigt och välsmakande.

Odlingsområde

I och runt Gränna.

Mognadstid

Grännapäron mognar i slutet av oktober.

Ursprung

Sorten har haft en stor spridning och varit allmänt odlad i vårt land. Päronets ursprung är okänt.

Päronet kan möjligen ha förts till Gränna av Per Brahe. Det kan också ha kommit från Alvastra kloster med hjälp av munkarna. Det har också spekulerats om päronet kan ha kommit från Tyskland med soldater som återvände från de många krigen. I så fall bör det ha rörts sig om kärnor från en frukt som uppfattades som god. Grännapäronet lämpar sig mycket bra som bordsfrukt men är också delikat som inläggningsfrukt.

Päronen bör plockas i slutet av oktober till början av november och kan ligga någon till några veckor och mogna. Hållbarheten är relativt kort men kan förlängas vid sval förvaring.

Gränna Växter HB har tagit fram ett äkta Gränna Rödpäron genom ympning med material som är så nära källan man kan komma. Man fann ett träd med garanterad bakgrund, som planterades av Ivar Ekvall 1959. Han hade tagit fram detta träd med ympkvistar från det så kallade moderträdet på Bergsgatan. Detta träd var mellan 200 och 300 år gammalt men sågades tyvärr ned i mitten av 1950-talet.

Tre ryktbara Grenna-specialiteter. . . nemligen . . rödpäronen . . enbärsdrickat . . de s.k. "polkagrisarne" som äro de sötaste grisar i verlden.”

Uppdaterad

Källor

  • Eneroth, O. 1866 Handbok i svensk pomologi 2
  • ODMAN Hemma 193 (1896)