Smaka Sverige

Munthes rosenäpple

Munthes rosenäpple. Foto: Hans Lundberg

Kategori

Frukt, bär och nötter

Mognadstid

Oktober. Har god hållbarhet

I produktion sedan

År 1849





De mogna frukterna har en vacker rosaräd täckfärg och sprider en angenäm doft. Anses vara en tidig vinterfrukt av god kvalitet. Användbar både som bords- och hushållsfrukt.

Ursprung

Sorten har uppkommit genom kärnsådd vid Beateberg, Värmdö 1807. Uppkallad efter upphovsmannen kammarrättsrådet C.C. Munthe. Beskriven första gången i Svenska trädgårdsföreningens årsskrift 1849 under rubriken ”En ny svensk äpplesort” .

Odlingsområden

En idag bortglömd sort. Återfunnen i Närke på 1990-talet.

Sensorik

Enligt smaktestet som genomförtslänk till annan webbplats är Munthes rosenäpple ett äpple med mycket hög smakintensitet med både hög syrlighet och hög sötma. Äpplet är krispigt och saftigt.

Uppdaterad 5 juli 2018