Smaka Sverige

Munthes rosenäpple

Munthes rosenäpple. Foto: Hans Lundberg

Kategori

Frukt, bär och nötter

Mognadstid

Oktober. Har god hållbarhet

I produktion sedan

År 1849





De mogna frukterna har en vacker rosaräd täckfärg och sprider en angenäm doft. Anses vara en tidig vinterfrukt av god kvalitet. Användbar både som bords- och hushållsfrukt.

Ursprung

Sorten har uppkommit genom kärnsådd vid Beateberg, Värmdö 1807. Uppkallad efter upphovsmannen kammarrättsrådet C.C. Munthe. Beskriven första gången i Svenska trädgårdsföreningens årsskrift 1849 under rubriken ”En ny svensk äpplesort” .

Odlingsområden

En idag bortglömd sort. Återfunnen i Närke på 1990-talet.

Sensorik

Enligt smaktestet som genomförtslänk till annan webbplats är Munthes rosenäpple ett äpple med mycket hög smakintensitet med både hög syrlighet och hög sötma. Äpplet är krispigt och saftigt.

Uppdaterad 23 januari 2015