Smaka Sverige

Palsternacka

Palsternacka. Foto: Anders Wiklund/TT

Kategori

Köksväxter

Traditionell användning

Används för sin höga sockerhalt







Beskrivning

Palsternacka (Pastinaca sativa) har många gånger förväxlats med morot men är en egen art. Den har sitt ursprung i Europa och västra Asien. Palsternackan odlades till en början av grekerna och har bland annat använts för sin höga sockerhalt.

Sorter

Av palsternacka finns bara ett fåtal sorter i äldre frökataloger där ”Jersey”, ”Rund”, ”Student” och ”Vanlig” dominerar. Den senare har sedan ett tag tillbaka försvunnit i sortimentet. Vilmorin-Andrieuxs beskrivning i boken ”The vegetable garden”, visar på att det finns olika stammar. Sortbegreppet blir därmed väldigt tveksamt. Sorten ”Student” finns fortfarande till försäljning men är en mer renodlad stam och mindre variabel än den var på 1800-talet.

Palsternacka är tämligen lätt att fröodla och förökar sig lätt om man lämnar rötter kvar i jorden. Hållbarheten på fröet är dock mycket dåligt.

Källor

  • Vilmorin-Andrieux, M. M., 1885. The vegetable garden. (Faksimil)
  • Hansson, Marie och Hansson, Björn, 2002. Köksträdgårdens historia.
  • Diverse frökataloger från 1800-talet och början av 1900-talet.
  • Riggs, T. J., 1995b. Umbelliferous minor crops. I: Evolution of crop plants. Smartt, J. & Simmonds, N. W. (red).

Uppdaterad 13 januari 2015