Smaka Sverige

Persilja

Persilja. Foto: Katarina Wede

Kategori

Köksväxter

Traditionell användning

Blad och stjälkar används som krydda och dekoration







Beskrivning

Persilja (Petroselinum crispum) finns i två former, bladpersilja och rotpersilja. Rotpersilja är en utveckling ur bladpersilja. Den nämns i skrift tidigast på 1600-talet. Bladpersilja har funnits i odling betydligt längre.

Rotpersilja såldes relativt ofta i frökatalogerna på 1800-talet men det fanns bara ett fåtal sorter. ”Tidig tjock socker” är en av de vanligaste. Sorten odlas fortfarande, men det är svårt att med säkerhet säga att den är likadan som på 1800-talet.

Källor

  • Vilmorin-Andrieux, M. M., 1885. The vegetable garden. (Faksimil)
  • Hansson, Marie och Hansson, Björn, 2002. Köksträdgårdens historia.
  • Diverse frökataloger från 1800-talet och början av 1900-talet.
  • Riggs, T. J., 1995b. Umbelliferous minor crops. I: Evolution of crop plants. Smartt, J. & Simmonds, N. W. (red).

Uppdaterad 13 januari 2015