Smaka Sverige

Rabarber

Rabarber. Foto: Jenny Lindberg/Smålandsbilder

Kategori

Köksväxter

Traditionell användning

Används till saft, paj och kräm







Beskrivning

Rabarber som mat har en relativt kort historia. Tidigare har den dock använts som medicinalväxt och då är det främst roten som använts. Till en början var det endast bladen man åt. Det var först då socker började bli billigt som man började använda skaften till saft, paj och kräm. Det förekommer även att man äter den som grönsak. Då oxalsyrehalten är hög bör rabarber inte överkonsumeras. Att driva upp plantor under vintern var vanligt förr. Då grävde man upp kraftiga rabarberstånd och förvarade dem i orangerier eller fähus där värmen var omkring tio plusgrader. Rabarbern skulle inte drivas helt i mörker om man ville ha kvar den fina fruktsmaken. Det gick också bra att påskynda växter på våren genom drivning i strö- och drivbänkar eller att stjälpa en kruka över växten på friland.

Sorter

Den vanligaste sorten i Sverige var den engelska sorten ”Victoria”. Men då rabarbern gärna blommar och växten är en korsbefruktare, blir de nya fröplantorna andra typer. Mycket av det som finns i våra trädgårdar är sådana avkomlingar eller i vissa fall även medvetet utvalda plantor och de som idag kallas för Victoria kan variera kraftigt.

Källor

  • POMs sida om rabarberlänk till annan webbplats
  • Tunón, Håkan, Börge Pettersson och Mattias Iwarsson, 2005. Människan och floran. Etnobiologi i Sverige 2.

Uppdaterad 13 januari 2015