Smaka Sverige

Rädisa och rättika

Rädisa. Foto: Jens Weibull

Kategori

Köksväxter

Traditionell användning

Syltas eller används i inläggningar







Beskrivning

Rädisor inklusive rättikor (Raphanus sativus) kan ha uppstått både i Asien och i Europa. I norra Europa finns de nämnda från 1600-talet. Skillnaden är i första hand att rättika är större, mer stärkelserik och mindre hårig. Rädisan odlas som vårprimör medan rättikan kan vinterförvaras.

I frökataloger från 1800-talet har rädisor och rättikor ofta samma namn som är rent beskrivande, till exempel runda gula, runda vita, runda karminröda eller ovala röda med vita rotspetsar. Ibland finns lite olika varianter på dessa namn. Man hade inga specifika svenska sorter utan de är gemensamma för norra Europa.

Traditionell användning

Främst har roten använts till färskkost eller kokt. Rättikan har också syrats. Vissa sorter ger stora fröställningar som omogna har syltats eller använts i inläggningar .

Källor

  • Crisp, Peter, 1995. Radish. I: Evolution of crop plants. Smartt, J. & Simmonds, N. W. (red).
  • Hyltén-Cavallius, 1951. I: Svensk växtförädling. Del II. Trädgårdsväxterna. Åkerman, Åke (red).
  • Hansson, Marie och Hansson, Björn, 2002. Köksträdgårdens historia.
  • Diverse frökataloger från 1800-talet och början av 1900-talet.

Uppdaterad 13 januari 2015