Smaka Sverige

Sävstaholmsäpple

Foto: Vingåkers kommun

Kategori

Frukt, bär och nötter

Landskap

Södermanland

I produktion sedan

1830

Sävstaholm är en svensk äppelsort med en god arom. Huden är glänsande och vid mognaden kan den vara fet. Grundfärg gulvit, överdraget med många korta, hallonröda strimmor. Köttet är vitt, fint, saftigt, löst, god smak med bra balans mellan arom och syrlighet.1

Ursprung och historia

Äpplet härstammar från Sävstaholms slott i Vingåker. Sorten uppkom på 1830-talet och moderträdet, som är fridlyst sedan 1921, står fortfarande kvar i Vingåker.

Normal skördetid i zon 1 är från och med slutet på augusti.2 I Mälardalen skördas Sävstaholm vanligen i mitten av september. Klimatet betyder mycket för denna sorts hållbarhet. I Skåne blir sorten snabbt mjölig (1-2 veckor) men odlad i Norrland, håller sig sorten ända till jul.3, 4

Denna äpplesort har sålts av de flesta svenska plantskolor. Även i Norge, Danmark och Finland har sorten odlats.

Odlingsområden

Sävstaholm anses som en utmärkt pollenlämnare. I Sverige odlas Sävstaholm gynnsammast i zon II–VI.3

Referenser

  1. Rydlingeplantskola, http://www.rydlingeplantskola.se/
  2. jämf. SPF årsskrift, 1947
  3. G. Dahl Pomologi, 1943.
  4. Leif Blomqvist - Äppel i Norr. Sidan 24.

Uppdaterad 14 april 2020