Smaka Sverige

Selleri

Färsk selleri. Foto: Leif R Jansson/TT

Kategori

Köksväxter

Traditionell användning

Används som krydda och äts som grönsak







Beskrivning

Selleri (Apium graveolens) växer vilt i Europa och Asien och började användas som krydda och medicinalväxt redan i det gamla Egypten. Selleri har använts som krydda i Norden sedan medeltiden. Det är främst fröna och bladen som använts och utvecklingen till en grönsak har gått långsamt. Enligt uppgifter ska blekselleri ha utvecklats i Italien på 1400-talet. Rotselleri utvecklades under samma tid men förekommer inte i Norden förrän senare.

I frökatalogerna på 1800-talet fanns ett fåtal sorter av rotselleri och bladselleri som alla är importerade.

Källor

  • Hansson, Marie och Hansson, Björn, 2002. Köksträdgårdens historia.
  • Diverse frökataloger från 1800-talet och början av 1900-talet.
  • Riggs, T. J., 1995b. Umbelliferous minor crops. I: Evolution of crop plants. Smartt, J. & Simmonds, N. W. (red).

Uppdaterad 20 januari 2015