Smaka Sverige

Svarta vinbär

Svarta vinbär. Foto: Jordbruksverket

Kategori

Frukt, bär och nötter

Traditionell användning

I mat, som krydda, till saft och marmelad







Beskrivning

Liksom röda vinbär är svarta vinbär vildväxande i vårt land ända upp till Tornedalen. En variant på svarta vinbär är det gröna vinbäret. C-vitaminhalten i svarta vinbär är ungefär fyra gånger så hög som i apelsiner.

Traditionell användning

Svarta vinbär har främst använts till saft och marmelad. Både bären och bladen kan användas som mat, krydda och medicinalväxt. Det finns flera sorter som är bär norrlandsklingande namn. Dessa har tillkommit genom urval från lokalt växande buskar. Det finns även enstaka lokalsorter från Mellansverige. POM bevarar sorterna ”Janslunda” från Sörmland och ”Finnskogens druva” från Värmland.

Sortlista

Svarta vinbärPDF

Källor

Uppdaterad 13 januari 2015

Dela

Taggar