Med hjälp av sensoriska metoder kan man på ett strukturerat sätt mäta hur vi människor upplever produkter. Genom metoden Repertory Grid Method (RGM) låter man konsumenter beskriva vad det är för skillnad mellan prover och hur stor skillnaden är. Nedan följer en beskrivning i bild- och textform på hur du själv kan utföra en sensorisk bedömning.
Resultaten baseras på sensorisk bedömning av sex sorters lök. Tre av sorterna är varianter av potatislök, Leksands potatislök, Frändarve potatislök och Skånsk potatislök. De övriga tre löksorterna är traditionella sorter som kan köpas i butik, Gul lök, Schalottenlök och Silverlök.
Att våga tänka nytt kring traditionella råvaror är viktigt för att de ska bevaras hos kommande generationer. Det menar Oskar Pettersson, ansvarig kock på Matbordet på restaurang Mathias Dahlgren. Han har under 2014 provlagat ett sextiotal regionala råvaror och produkter som tillhör det svenska gastronomiska kulturarvet.