Smaka Sverige

Bergis/Barkis

Bergis. Foto: Odd Nygård

Kategori

Bröd

Landskap

Bohuslän, Södermanland, Uppland, Västergötland, Östergötland








Produktbeskrivning

Bergis, bargis eller barkis bakas på vetemjöl, jäst, vatten, fett, mjölk och salt och är ett osötat bröd. Ytan är spröd och knaprig och beströdd med vallmofrö. Brödet bakas med en snodd degsträng ovanpå flätan. Oflätat bröd som istället har en skåra i brödets längdriktning förekommer också.

Historia

Enligt gammal tradition är bergis ett festbröd. Brödets namn kommer ursprungligen från det judiska ordet berakhot, som är en judisk sabbatsbön.

Förmodligen åt man detta lite lyxigare bröd under sabbaten. Under Gustav III:s tid fick judar uppehållstillstånd i Sverige. De fick bosätta sig i Stockholm, Norrköping och Göteborg. Det är i dessa regioner som bergisbrödet har sin historiska hemvist i Sverige. I Göteborg kallas brödet för barkis. Bergis innehåller mjölk till skillnad från det traditionella franskbrödet (1).

Producenter

År 2014 fanns fem till tio bagerier i det angivna området som bakade flätad eller slät bergis.

Brödet bakades även av en större antal bagerier utanför ursprungsområdet.

Källor

  1. Brödinstitutet

Uppdaterad 17 april 2015

Dela

Taggar