Smaka Sverige

Kaffeost

Kaffeost gjord på getmjölk. Foto: Svartbergets getfarm

Kategori

Mejeri

Landskap

Lappland, Norrbotten







Produktbeskrivning

Kaffeosten tillverkas av opastöriserad komjölk. Man tillsätter löpe och salt och ostmassan gräddas sedan i ugnen (1).

Historia

Tornedalens kvinnor har tillverkat kaffeost troligtvis så länge som kreaturen funnits. De använde kalvens löpmage för att löpesätta mjölken. De hade en speciell klyka som de spände upp löpmagen på för att torka när den inte användes. Osten gräddades i spånkorgar, saltades och torkades. Kaffeosten har alltid varit ett måste, speciellt vid sammankomster, högtider och fester. "Nulla caena sine caseum"; ingen måltid utan ost, som de gamla romarna sade (2).

Producenter

År 2014 fanns cirka fem producenter av kaffeost.

Kommentarer

Osten tillverkas också i den finska delen av Tornedalen.

Källor

  1. SvD 3/2 2002
  2. Ur Tornedalen Tornionlaakso à la carte

Uppdaterad 13 januari 2015