Smaka Sverige

Vit saltgurka

Vit saltgurka. Foto: Anders Wiklund

Kategori

Frukt/­Grönsaker

Landskap

Östergötland

I produktion sedan

1890-talet





Film - Gastronomiskt samtal om vit saltgurka

Produktbeskrivning

Vit färsksaltad gurka är en östgötsk kulinarisk delikatess. Gurkan är slät, knubbig och vit.

Gurkan används i två typer av inläggningar. Färsksaltad och vintersaltad gurka. Den färsksaltade är något krispigare än den vintersaltade. Den inlagda gurkan har en mycket karaktäristisk smak.

Historia

Ursprunget till den vita gurkan är okänt men på Tuna gård i Rystad socken nordost om Linköping odlades redan på 1890-talet en typ av druvgurka som var annorlunda. Den var slät, knubbig och vit. Druvgurkan ansågs vida överträffa Västeråsgurkan i kvalitet.

Förr odlades den vita gurkan allmänt i Östergötland. Idag odlas gurkorna huvudsakligen i växthus och enbart i Östergötland. Gurkfröna kommer från egen fröproduktion.

Den vita saltgurkan har än idag en mycket tydlig regional koppling. Den produceras och säljs huvudsakligen i Östergötland

Film - Kocken Oskar Pettersson möter vit färsksaltad gurka

Producenter

År 2014 fanns ett par producenter av vit saltgurka i Östergötland.

Uppdaterad 27 januari 2015