Smaka Sverige

Vörtbröd

Kategori

Bröd

Landskap

Södermanland, Uppland, Östergötland







Produktbeskrivning

Vörtbröd bakas på en blandning av siktat vete- och rågmjöl, vört, sirap, pomeransskal, kryddnejlika och ingefära. Ibland ingår också russin (1).

Historia

Vörtbrödet hör hemma främst i Mellansverige och är från början ett herrskapsbröd som sedan blev allmogens högtidsbröd (2)länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster. I dags är vörtbrödet spritt över hela landet och är tätt förknippat med jul- och påskhelgarna.

Där vörtbrödet har sin äldre tradition uppskattades det för sin sötmas skull och för att det var en välkommen omväxling till det osötade brödet. Man tillsatte vört som man hade tillgång till när man bryggde öl, vanligen inför de stora helgerna. Vörten gav en ny smak och sötma till brödet.

Vörtbröd är en relativt ny företeelse i de andra södra landskapen. Anledningen till att vörtbrödet fått en landsomfattande spridning inför jul och påsk, de stora mathelgerna, är att de stora bagerierna marknadsfört vörtbrödet som ett helgbröd. I de södra landskapen är det vanligare med russin i vörtbrödet än i de traditionella vörtbrödslandskapen (3).

Kommentar

Gotlandslimpa är ett vörtbröd.

Källor

  1. Brödinstitutet
  2. Institut för språk och folkminnen, matkult.se
  3. Brödinstitutet

Uppdaterad 20 november 2018

Dela

Taggar