Smaka Sverige

Krusbär

Krusbär kan bland annat användas till att göra marlemad eller sylt. Foto: Hasse Holmberg/TT

Kategori

Frukt, bär och nötter

Traditionell användning

Till marmelad, sylt, bakverk, godis och chutney







Beskrivning

Viss kommersiell odling av krusbär har förekommit, främst i de södra delarna av landet. Sortimentet har i största del bestått av storfruktiga utländska sorter.

Det finns även enstaka svenska lokalsorter. POM bevarar ”Landströms gröna” och ”Ångermanlands röda”.

Krusbär har numera en lokal förankring i skånska Skillinge där en tävling i mat och dryck äger rum i samband med Skillinges krusbärsfestival. Till tävlingen brukar inlämnas allehanda anrättningar med krusbär. Till exempel marmelad, sylt, dryck, paj, bakverk, dessert, godis och chutney.

Sortlista

KrusbärPDF

Källor

Uppdaterad 13 januari 2015

Dela

Taggar