Smaka Sverige

Krusbär

Krusbär kan bland annat användas till att göra marmelad eller sylt. Foto: Hasse Holmberg/TT

Kategori

Frukt, bär och nötter

Traditionell användning

Till marmelad, sylt, bakverk, godis och chutney







Beskrivning

Viss kommersiell odling av krusbär har förekommit, främst i de södra delarna av landet. Sortimentet har i största del bestått av storfruktiga utländska sorter.

Det finns även enstaka svenska lokalsorter. POM bevarar ”Landströms gröna” och ”Ångermanlands röda”.

Krusbär har numera en lokal förankring i skånska Skillinge där en tävling i mat och dryck äger rum i samband med Skillinges krusbärsfestival. Till tävlingen brukar inlämnas allehanda anrättningar med krusbär. Till exempel marmelad, sylt, dryck, paj, bakverk, dessert, godis och chutney.

Sortlista

KrusbärPDF

Källor

Uppdaterad 5 juli 2018