Smaka Sverige

Päron

Päron. Foto: Anders Wiklund/TT

Kategori

Frukt, bär och nötter

Traditionell användning

Äts färskt men inkokning förekommer







Sorter

Sorter som anses värda att bevara för att de ger en god spridning av typer har samlats i en mandatsortlista och de bevaras i den Nationella genbanken för frukt, bär och nötter.

Sortlista

Frukt i klonarkivenPDF

Odlingshistoria

Det odlade päronet (Pyrus communis) anses härstamma från vilda päron som växte i Kaukasus. Frukten kom till Norden under tidig medeltid men har något sämre härdighet än äpple. Sorterna ympas oftast in på olika grundstammar.

Traditionell användning

Päron äts främst färskt men inkokning förekommer. Ibland har man använt ingefära men också inkokning tillsammans med lingon är traditionellt. Att tillverka cider på päron är en nyare företeelse.

Källor

  • Tunón, Håkan, Börge Pettersson och Mattias Iwarsson, 2006. Människan och floran. Etnobiologi i Sverige 2.

Uppdaterad 12 oktober 2018